July 20, 2011

Sabah Bah! ;) - Part II



9th July 2011


Hari Sabtu keesokannya, kami dah plan nak ke pulau2. Pulau apa tak decide lagi sbb Sabah ni banyak pulau. Lepas breakfast, kami gerak ke Jesselton Point. Jesselton Point ni jeti untuk ke pulau-pulau sekitar situ. Lepas parking kereta kat parking berbayar, kami masuk satu bangunan ni yang ada banyak kaunter2 yang offer macam2 pakej untuk ke pulau. Along jadi mastermind tawar-menawar dengan orang kat counter tu. Aku tukang sampuk sikit2 + tukang amik gambar jek. ;)

Peta antara pulau-pulau yang ada di Sabah 
( Source : Mr. Google)


Jesselton Point


Proses tawar-menawar sedang berlangsung 


Basically, package yang diorang ni offer depends on berapa pulau yang kita nak pergi. Makin banyak pulau kita nak pegi, makin mahal la kosnya. Kos-kos tambahan tu if kita nak tambah aktiviti..contoh nak naik banana boat, parasailing etc.


List pulau-pulau


Lepas diskusi ngn orang kaunter tu, kami decide nak pergi 2 pulau je - Pulau Manukan + Pulau Gaya. Cost RM27/person. Then kami tambah aktiviti parasailing. Parasailing dia offer RM90/person. Tawar punya tawar dapat RM60/person. Then kami tambah amik accessories, goggle + jacket + fin = RM20.00. So, total cost per person RM107.00 :)


Contoh2 aktiviti yang ada - optional nk yang mana satu, x nak pun xpe..hehe


Life jacket + goggle + fin


Lepas dapat tiket, kami gerak2 pi amik accessories then terus naik boat ke Pulau Manukan dulu. Sampai kt Pulau Manukan, kami tak terus pi snorkeling tapi g parasailing dulu. :D Tak sabar-sabar nk rasa terbang-terbangan cam burung. Hehe. Dah lama teringin nak buat benda alah ni. ;) Aku naik ngn wawa secara berduet. Along ngn encet lebah beraksi solo. :) Perasaan? Best giler! Masa mula2 nak naik tu..aku ngn wawa menjerit2 macam orang gilak..haha..x pasti seronok sgt atau takut..yang pasti bila dh sampai kat atas..rasa best sangat..dan rasa nak naik lagi nanti!

Arriving @ Manukan Island

View from Manukan Island

me + wawa parasailing berduet ;)

Along beraksi solo :)

Encet lebah juga solo , ditemani rokok di bibir :p

Parasailing ni katanya 15 minutes per person, tapi ikut perkiraan kami, tak sampai 10 minit pun :p Setel berparasailing, kami heading to Pulau Manukan semula untuk aktiviti snorkeling pulak. Sad to say, coral-coral kat pulau tu tak berapa cantik dan banyak yang mati. Ikan pun tak banyak mana. Nak banding coral + ikan2 di Pulau Redang dan Krabi yg aku pegi tahun lepas, sangat berbeza. Frankly said, aku agak kecewa. -__-" Dah la ada sign kt situ, tak bole bagi makan ikan. 

Kat dalam ni kena bayar entrance fee RM3 kat kaunter dia kalau x silap aku. Aritu along ke wawa yang bayarkan dulu so aku x berapa ingat brapa RM

No fish feeding please -___-

Lepas lebih kurang sejam lebih lepak kat Pulau Manukan, kami bergerak ke next pulau, Pulau Gaya yang tak berapa nk ber'gaya'. Kenapa tak ber'gaya'? Nanti aku cerita in next post. 

Pulau Gaya

To be continued. :)

2 comments:

:: wawahuda :: said...

byran nk masuk pulau tu rm3..valid utk satu ari to all destination..

meaning valid utk sume sabah parks.
yg kite g pulau aritu under taman tunku abd rahman..

sekian terima kasih

Mrs. Bee said...

Haa ok thanks wa for the info :D Aku mmg hampagas x ingat pasal tiket tu..hoho

sekian sama-sama kasih :)

 

Mrs. Bee : Book of Life II | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates